Slow Fashion & Duurzaamheid

 

Mode en trends zijn niet wat mij drijft. Integendeel, fast fashion is niet goed voor de planeet, en vast ook niet voor mensen. Wat ik wél belangrijk vind is mooie kleding van goede kwaliteit die jarenlang meegaat, en jarenlang plezier geeft. 

In mijn ontwerpen let ik niet op trends; ik ga af op wat ik zelf mooi vind, en dat verandert nu eenmaal niet met ieder seizoen. Mijn hoop is dat een ander die smaak deelt, en dat dat wat ik maak lang mooi gevonden blijft. 

Van ieder ontwerp wordt ook maar een heel beperkt aantal gemaakt; we houden geen grote voorraden aan, die vervolgens uitverkocht moeten worden om plaats te maken voor de nieuwste collectie. Er komen wel steeds nieuwe ontwerpen bij - dat is nu eenmaal wat ik het liefst doe - maar die zullen de eerdere niet vervangen.

De productie van de sjaals vindt plaats bij een gespecialiseerd bedrijf in Nederland - geen transport uit verre werelddelen, en dus relatief weinig CO2 uitstoot. Ook dit bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel: het printproces wordt zó ingericht dat zo weinig mogelijk water en energie gebruikt wordt. Alleen niet-giftige kleurstoffen en inkten worden gebruikt, en de collectie stoffen waarop gedrukt wordt omvat bijna alleen nog maar duurzame en/of organische materialen. 

Voor complexe producten is 100% procent duurzaamheid vaak nog niet echt haalbaar. Een mooie sjaal lijkt misschien eenvoudig, maar ook hier geldt dat de stappen in het productieproces toch allerlei aspecten hebben waarover ik weinig controle heb.  Van de apparatuur die ik gebruik bij het ontwerpen, tot de auto van de bezorgdienst die uw sjaal uiteindelijk bij u aflevert, en alles wat daartussen zit - ik kan alleen maar beloven eerlijk te zijn, en waar mogelijk steeds te kiezen voor de duurzame optie.